Παιχνιδιάρικη διάθεση - δημιουργώντας γλυπτά στα οποία δίνεις πνοή (BLICK-03-EL)

Περιγραφή

Αυτή η άσκηση αφορά τη στενή παρατήρηση. Στο παιχνίδι, οι εκφράσεις του προσώπου και οι χειρονομίες χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς σε ένα παιχνίδι που πρέπει να επικρατεί ησυχία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς λόγια, μόνο με την έκφραση του σώματός τους και έτσι μπαίνουν σε έναν εκφραστικό αλλά σιωπηλό διάλογο. Ο γνωστικός προβληματισμός αποφεύγεται σκόπιμα σε αυτήν την άσκηση υπέρ της άμεσης εμπειρίας.

  • Επικέντρωση σε
  • Πνευματική διεύρυνση
  • Αυτογνωσία
  • Αυτοέκφραση
  • Ημέρες
  • 1
  • Τύπος
  • Με καθοδήγηση
  • Μέγεθος ομάδας
  • >10 συμμετέχοντες
  • Διάρκεια
  • Έως 30 λεπτά
  • Εκτέλεση άσκησης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Εκπαιδευτικό πεδίο
  • Ανάπτυξη Δημιουργικότητα
  • Επάρκεια / Επιδεξιότητα
  • Ικανότητα σύλληψης, ανάπτυξης και υλοποίησης μιας ιδέας
  • Επικοινωνία
  • Μαθαίνοντας από την εμπειρία / απόκτηση και ενσωμάτωση νέων γνώσεων
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Τίτλος

Παιχνιδιάρικη διάθεση - δημιουργώντας γλυπτά στα οποία δίνεις πνοή

Μέθοδος

Ομαδική εργασία

Υλικά

Δεν απαιτούνται υλικά.

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται προετοιμασία.

Χρόνος προετοιμασίας

Η άσκηση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.

Συμβουλές για την εκτέλεση της άσκησης

I

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι με σοβαρότητα . Και αυτό δεν είναι αντίφαση: παιχνίδι και σοβαρότητα! Τα παιδιά δεν χρειάζονται αυτή τη συμβουλή. Τι σημαίνει σοβαρότητα; Η σοβαρότητα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορείς να εμπλακείς στο παιχνίδι. Σοβαρότητα σημαίνει να μην σκέφτομαι πώς φαίνομαι τώρα.

Οι ενήλικες είναι ήδη τόσο προγραμματισμένοι ώστε να αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό ή ακατάλληλο που αποσύρονται εντελώς: Για τους ενήλικες, το να μπουν στο παιχνίδι είναι μια πραγματική πρόκληση.

Όταν πρόκειται για σοβαρότητα στο παιχνίδι, τότε γίνεται άβολο, μετά ακολουθούν τα γέλια ως έκφραση αυτής της κατάστασης.

Σε ομάδες όπου τα μέλη γνωρίζονται καλά, συχνά γίνονται σχόλια για να καλύψουν τα άβολα συναισθήματα.

Αν οι αρχηγοί της ομάδας παρατηρήσουν ότι οι ενήλικες δεν μπορούν να εμπλακούν στο παιχνίδι, μπορούν να τους ζητήσουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μην σχολιάζοντας αλλά εμπλεκόμενοι πλήρως στο παιχνίδι!

Το να κάνεις τους άλλους να γελούν είναι εξαιρετικά σημαντικό στο θέατρο. Ο κλόουν είναι ο πιο σοβαρός χαρακτήρας. Είναι η προσωποποίηση της σοβαρότητας. Είναι συγκεντρωμένος στη σοβαρότητά του, και ενώ το κοινό γελάει, εκείνος παραμένει συγκεντρωμένος.

Σε αυτή την άσκηση, δεν υπάρχει σκόπιμα καμία ανασκόπηση στο τέλος. Το να αναρωτηθώ ποια ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη μου παρόρμηση, για παράδειγμα, θα πυροδοτούσε μια διαδικασία γνωστικού προβληματισμού. Αλλά αυτή η άσκηση είναι ακριβώς το αντίθετο! Στόχος αυτής της άσκησης είναι -όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο καλλιτέχνης- να χρησιμοποιήσει κανείς την άμεση δύναμη και τη διορατικότητα του αυθορμητισμού!

Το να μην κάνει κανείς τέτοιες ερωτήσεις τον φέρνει ολοκληρωτικά στη σκηνή, στο παιχνίδι, και στη συνέχεια αποτρέπει τις ενοράσεις που έχουν προκύψει σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο από το να κατηγοριοποιηθούν στο μυαλό και έτσι να στερηθούν την πρωτοτυπία τους.

Πηγές/Αναφορές

Η επιθυμία για παιχνίδι είναι η ουσία στην οποία συναντιόμαστε ως άνθρωποι, επειδή η επιθυμία για παιχνίδι είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, τα θρησκευτικά αποτυπώματα και την καταγωγή μας.

Μαθαίνουμε μέσα από το παιχνίδι. Παίζουμε από νωρίς και δίνουμε τον εαυτό μας στην επιθυμία να παίξουμε, και μέσα από αυτό μαθαίνουμε.

Όταν συναντιόμαστε στο επίπεδο του παιχνιδιού, νιώθουμε όπως τα παιδιά από 6 μηνών έως την προγιαγιά, που είναι τότε πλήρως παρούσα, όταν αρχίζουν να φωτίζουν τα μάτια τους. Ανοίγω μία πύλη, όπου προσκαλώ ανθρώπους στην ιστορία μου, αυτή η πρόσκληση έρχεται μέσα από το παιχνίδι – το να είσαι σε παιχνιδιάρικη διάθεση σημαίνει να έχεις παρόμοιο ενεργειακό επίπεδο. Και αυτή είναι η βάση του να παίζουμε μαζί: να φτάσουμε μαζί σε ένα παρόμοιο ενεργειακό επίπεδο.

Γιατί παρόμοια επίπεδα ενέργειας; Όταν οι άνθρωποι βυθίζονται στη χαρά μαζί, σημαίνει: η χαρά σου είναι η χαρά μου, γιατί είναι μεταδοτικό να νιώθεις χαρά όταν παίζεις.

Ένα πολύ ουσιαστικό μέρος του παιχνιδιού είναι η περιέργεια.

Οι δάσκαλοι συχνά ρωτούν για συγκεκριμένες καταστάσεις: «Πώς αντιδράτε όταν έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό;»

Η απάντησή μου είναι ότι κεντρίζω την περιέργεια του κοινού. Αν το κοινό αισθανθεί ότι ανακαλύπτω κάτι, τότε θέλει να το ανακαλύψει μαζί μου.

Δεν ξέρω παιδιά που να μην είναι περίεργα.

Έχω κάνει πολλά έργα με άτομα με αναπηρίες. Συναντώ άτομα που έχουν μεγάλο σωματικό περιορισμό και θέλουν να επικοινωνήσουν μέσω του παιχνιδιού: ξαφνικά όλοι οι περιορισμοί εξαφανίζονται και ο σωματικός περιορισμός δεν είναι πλέον εμπόδιο.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Μέσα από αυτή τη μέθοδο/δράση επιτυγχάνονται τα εξής οφέλη: 

  • Οι άνθρωποι κάνουν συνειδητά ένα βήμα από το να είναι ψυχικά μπλοκαρισμένοι.
  • Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται για να είναι στο παρόν. Μαθαίνουν να είναι παρόντες.
  • Οι άνθρωποι βελτιώνουν την παρατηρητικότητά τους: Τι αντιλαμβάνομαι στους άλλους; Τι αντιλαμβάνομαι στον εαυτό μου;
  • Οι άνθρωποι δοκιμάζουν νέους τρόπους συμπεριφοράς που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι σε αυτούς μέσω του στοχασμού.

Περιγραφή σε ξεκάθαρα βήματα

Βήμα 1

Δουλεύοντας με εκφράσεις προσώπου - Αθόρυβη αλληλογραφία με εκφράσεις προσώπου

Οι συμμετέχοντες στέκονται σε κύκλο. Ο εκπαιδευτής παίρνει μια έκφραση στο πρόσωπό του (κρατά την έκφραση του προσώπου για 2 δευτερόλεπτα) και τη μεταδίδει στο πρώτο άτομο στα αριστερά του στον κύκλο. Το άτομο στα αριστερά του προπονητή κοιτάζει το πρόσωπο του εκπαιδευτή και παίρνει την ίδια έκφραση σαν να κοιτάζει σε καθρέφτη.

Τώρα αυτό το άτομο στρέφεται προς το διπλανό του στα αριστερά και του μεταδίδει την έκφραση του προσώπου του.

Κάτι που πρέπει να παρατηρήσουν όλοι οι συμμετέχοντες της ομάδας: Η έκφραση του προσώπου αλλάζει, όπως μια λέξη που μεταδίδεται.

Πάντα υιοθετώ αυτό που βλέπω (αντιλαμβάνομαι), όχι αυτό που εκπέμπεται.

Παρατηρώντας, βλέπει κανείς την ατομικότητα.

 

Βήμα 2

Δουλεύοντας με χειρονομίες - αντικατοπτρίζοντας χειρονομίες

Παρόμοια με το πρώτο βήμα, τώρα χρησιμοποιούνται χειρονομίες.

Σε αντίθεση όμως με πριν, κάθε άτομο τώρα δείχνει μια νέα χειρονομία, αφού πρώτα υιοθετήσει τη χειρονομία του προηγούμενου ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν περνάει μία και ίδια χειρονομία γύρω από τον κύκλο, αλλά οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν αυθόρμητα μια νέα χειρονομία, αφού πρώτα υιοθετήσουν τη χειρονομία του προηγούμενου ατόμου, και να τη μεταδώσουν στο άτομο στα αριστερά τους.

 

Βήμα 3

Στοιχεία σε σχέση μεταξύ τους

Τώρα οι συμμετέχοντες δουλεύουν μαζί σε ζευγάρια και ποζάρουν ως φιγούρες ο ένας για τον άλλον αντιδρώντας αυθόρμητα στη φιγούρα του άλλου. Αυτός είναι ένας διάλογος χωρίς λόγια, που καθοδηγείται από εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες σε αλληλεπίδραση.

Τα δύο μέλη της ομάδας προχωρούν ως εξής:

Ο παίκτης Α παίρνει μια θέση και παραμένει ακίνητος. Ο παίκτης Β απομακρύνεται τώρα λίγο και παρατηρεί:

  • Πώς είναι τοποθετημένα τα δάχτυλα;
  • Πώς είναι η στάση του κεφαλιού;
  • Πού μετατοπίζεται το βάρος του σώματος;

 

Τώρα ο Παίκτης Α δίνει στον παίκτη Β ένα σημάδι - για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στη γλώσσα του/της - και ο Παίκτης Β παίρνει μια στάση τοποθετώντας αυθόρμητα τον εαυτό του/της απέναντι στον παίκτη Α και στέκεται ακίνητος. Ο παίκτης Α απομακρύνεται τώρα λίγο και παρατηρεί:

  • Πώς είναι τοποθετημένα τα δάχτυλα;
  • Πώς είναι η στάση του κεφαλιού;
  • Πού μετατοπίζεται το βάρος του σώματος;

 

Τώρα ο Παίκτης Β δίνει στον παίκτη Α ένα σημάδι - για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στη γλώσσα του/της - και ο Παίκτης Α παίρνει μια στάση τοποθετώντας αυθόρμητα τον εαυτό του/της απέναντι στον παίκτη Β και στέκεται ακίνητος.

 

Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο παίκτες επαναλαμβάνουν την άσκηση μέχρι ο καθένας τους να την κάνει 5 ή 6 φορές.

 

Ο εκπαιδευτής δίνει τα ακόλουθα στοιχεία:

"Φανταστείτε ότι περπατάτε σε ένα πάρκο σε μια ξένη πόλη και ένας καλλιτέχνης έχει βάλει διαφορετικά αγάλματα εκεί. Κάθε άγαλμα θέλει να εκφράσει κάτι. Αλλά ο καλλιτέχνης θέλει επίσης να εκφράσει τη σχέση μεταξύ των αγαλμάτων."

 

Τώρα ο εκπαιδευτής παίρνει θέση και λέει:

«Το θέατρο έχει να κάνει πολύ με την καλή παρατήρηση. Παρατηρείς πού μετατοπίζεται το βάρος στο σώμα.

Πού στρέφεται το βλέμμα;

Το θέμα είναι: παίρνω μια θέση που εκφράζει κάτι, είμαι το άγαλμα στο πάρκο.

Ο ομόλογός μου ακολουθεί τώρα την ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ- γιατί εκεί βρίσκεται το μυστικό.

Το σημαντικό είναι να αφήσεις πίσω τη σκέψη και να παραδοθείς στο παιχνίδι:

Το παιχνίδι ακολουθεί απλώς την περιέργειά σας.

Κάτι έρχεται προς το μέρος μου και αντιδρώ σε αυτό: δράση - αντίδραση.

Νιώθω: Τι είδους ενέργεια εισπράττω; Και μετά αντιδράς σε αυτό αυθόρμητα!

Αποφύγετε λοιπόν σκέψεις όπως: Τι θέλω να βάλω εκεί; Απλά αντιδράστε αυθόρμητα. Τότε έρχεσαι για να παρατηρήσεις και στην πρώτη παρόρμηση και στην επιθυμία να παίξεις!».

 

Βήμα 4

Δουλεύοντας με το υποκείμενο

Ένα υποκείμενο είναι οι σκέψεις που προκύπτουν αυθόρμητα στο μυαλό αλλά δεν εκφράζονται. Είναι ένα είδος εσωτερικού μονολόγου σε αυτή τη σκηνή, σε αυτό το έργο. Το υποκείμενο προέρχεται από το συναίσθημα που αναδύεται ξαφνικά στο έργο. Είναι φράσεις που προκύπτουν αυθόρμητα από παρορμητική δράση στο κεφάλι.

 

Έτσι το υποκείμενο εκφράζει πολλά από την εσωτερική μου στάση σε αυτή τη δράση. Ένα τέτοιο υποκείμενο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι: "Όχι μαζί μου!" Μια πρόταση που βγαίνει ξαφνικά από μέσα σου.

 

Αυτή η επέκταση της άσκησης έχει να κάνει με το να γίνουν τα υποκείμενα συνειδητά και ηχηρά για όλους τους συμμετέχοντες.

Ως εκ τούτου, ο εκπαιδευτής μερικές φορές σταματά στη μέση της άσκησης και χτυπά έναν από τους συμμετέχοντες και του ζητά να πει το υποκείμενο δυνατά.

 

Αφήστε τους να παίξουν μία φορά χωρίς σκέψη - 5 έως 6 επαναλήψεις ανά συμμετέχοντα.

Και μετά βάλτε τους να παίξουν με το υποκείμενο.

 

Βήμα 5

Μετάβαση στο κουκλοθέατρο.

Όνομα του καλλιτέχνη

Elfi Scharf

Ιστοσελίδα

http://www.kuddelmuddel.co.at/

Σύνδεσμοι

http://www.diepuppenspielerin.at/

Περιγραφή του προτείνοντος την άσκηση και των προσφορών του/της

Η καλλιτεχνική μου έκφραση σε αυτό το είδος ξεκίνησε με τη συνάντησή μου με το κουκλοθέατρο το 1994. Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθεάτρου, η τέχνη που κρύβεται πίσω από αυτή τη μαγεία, αυτή η γοητεία δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Ακολούθησαν μια σειρά από μαθήματα περαιτέρω εκπαίδευσης στην υποκριτική, και τέλος ένα 3ετές εκπαιδευτικό σεμινάριο στο κουκλοθέατρο στο ανεξάρτητο εκπαιδευτικό κέντρο IMAGO Wels.

Από τότε εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2003 ίδρυσα το «Kuddel Muddel Theatre», το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 11 παραγωγές για νεανικό κοινό. Δίνω παραστάσεις σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Εργάζομαι επίσης ως συγγραφέας σεναρίων και ακουστικών βιβλίων και είμαι ιδρυτικό μέλος της ARGE Libelle Hörspiel Verlag. Είμαι εισηγητής και επιμελητής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου "puppille Gleisdorf" με 4 φεστιβάλ μέχρι στιγμής και ίδρυσα το θερινό φεστιβάλ θεάτρου "Teich FestSpiele" το 2020. Από το 2015, το ρεπερτόριό μου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει παραγωγές κουκλοθεάτρου για ενήλικες και ατομικές παραστάσεις σε συνέδρια, βερνισάζ και άλλα παρόμοια. Πραγματοποιώ επίσης εργαστήρια κουκλοθέατρου και κατασκευής κούκλας για παιδιά και ενήλικες.

Η προσφορά μου:

  • Θεατρικές παραγωγές για παιδιά kuddelmuddel.co.at και για ενήλικες www.diepuppenspielerin.at
  • Προσφέρω παραστάσεις κουκλοθεάτρου για την εκδήλωσή σας. Αναλαμβάνω συνέδρια, επετειακές ή εορταστικές εκδηλώσεις για εταιρείες ή δημόσιους φορείς. Ατομική εξέταση και καλλιτεχνική (τύπου καμπαρέ) προσαρμογή της εταιρείας και του χώρου εργασίας σας στην εορταστική σας εκδήλωση.
  • Σεμινάρια και εργαστήρια καλλιτεχνικού παιχνιδιού, κατασκευής φιγούρας και παραστατικού παιχνιδιού.
  • Εργαστήρια έκφρασης σώματος και σκηνικής παρουσίας.

Κατηγορία

Παραστατικές τέχνες

Γλώσσα

 Γερμανικά

Εικόνα καλλιτέχνη

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -