Ο κύκλος της ζωής (Wisefour-01-EL)
Σ’ αυτό το σεμινάριο, κάθε συμμετέχων σχεδιάζει έναν κύκλο και τον χωρίζει σε 8 τομείς που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Αξιολογώντας κάθε τομέα ξεχωριστά, οι συμμετέχοντες κατανοούν καλύτερα ποιοι από τους τομείς της ζωής τους ακμάζουν και ποιοι χρειάζονται περισσότερη δουλειά/εστίαση. Τέλος, έχοντας πάρει τις αποφάσεις τους, σχεδιάζουν την μελλοντική ιδανική αυτοπροσωπογραφία τους.
ΛιγότεραΣ’ αυτό το σεμινάριο, κάθε συμμετέχων σχεδιάζει έναν κύκλο και τον χωρίζει σε 8 τομείς που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Αξιολογώντας κάθε τομέα ξεχωριστά, οι συμμετέχοντες κατανοούν καλύτερα ποιοι από τους τομείς της ζωής τους ακμάζουν και ποιοι χρειάζονται περισσότερη δουλειά/εστίαση. Τέλος, έχοντας πάρει τις αποφάσεις τους, σχεδιάζουν την μελλοντική ιδανική αυτοπροσωπογραφία τους.
Σ’ αυτό το σεμινάριο, κάθε συμμετέχων σχεδιάζει έναν κύκλο και τον χωρίζει σε 8 τομείς που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Αξιολογώντας κάθε τομέα ξεχωριστά, οι συμμετέχοντες κατανοούν καλύτερα ποιοι από τους τομείς της ζωής τους ακμάζουν και ποιοι χρειάζονται περισσότερη δουλειά/εστίαση. Τέλος, έχοντας πάρει τις αποφάσεις τους, σχεδιάζουν την μελλοντική ιδανική αυτοπροσωπογραφία τους.
- Επικέντρωση σε
- Αυτογνωσία
- Ημέρες
- 1
- Τύπος
- Με καθοδήγηση
- Μέγεθος ομάδας
- <10 συμμετέχοντες
- Διάρκεια
- Περισσότερο από 60 λεπτά
- Εκτέλεση άσκησης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
- Εκπαιδευτικό πεδίο
- Τόνωση Ανθεκτικότητας
- Επάρκεια / Επιδεξιότητα
- Επικοινωνία
- Επίλυση προβλήματος
- Αυτο-παρακίνηση και επιμονή

Τίτλος
Ο κύκλος της ζωής
Μέθοδος
Ομαδική εργασία, συζήτηση, καθοδήγηση από εκπαιδευτή.
Υλικά
- A4 φύλλα χαρτί
- Χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόροι, χρώματα ζωγραφικής
Προετοιμασία
Τα τραπέζια πρέπει να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν αρκετό χώρο για να κάνουν τα σχέδιά τους.
Χρόνος προετοιμασίας
Λιγότερο από 30’.
Συμβουλές για την εκτέλεση της άσκησης
Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να έχουν εμπειρία στην αυτο-παρακίνηση και την αυτογνωσία.
Οι εκπαιδευτές δεν χρειάζεται να έχουν καλλιτεχνική γνώση - στόχος αυτής της άσκησης δεν είναι η δημιουργία ενός άρτιου καλλιτεχνικού έργου αλλά η διαδικασία της δημιουργίας του.
Οι εκπαιδευτές πρέπει να έχουν εμπειρία στο συντονισμό ομαδικών διαδικασιών.
Η θεωρητική προσέγγιση αναφορικά με την αυτο-παρακίνηση και την αυτογνωσία είναι αναποτελεσματική - αυτό που είναι σημαντικό είναι η εμπειρία.
Πηγές/Αναφορές
Η έλλειψη εξισορρόπησης των βασικών διαστάσεων της ζωής ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσει στο να νιώθει το άτομο εκτός ελέγχου και ανικανοποίητο.
Σύμφωνα με τον Eakman (2016), η ζωή μας χάνει την ισορροπία της «όταν η εκπλήρωση βασικών ψυχολογικών αναγκών έχει αντικατασταθεί από συνεχή πρότυπα καθημερινών διαδικασιών», γεγονός το οποίο προκαλεί βλάβη στην ευημερία μας.
Η ζωή μας είναι εκτός ισορροπίας όταν οι βασικές ψυχολογικές μας ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της αυτονομίας, της συγγένειας και της ικανότητας, δεν ικανοποιούνται πλέον (Ryan & Deci, 2018). Ίσως, για παράδειγμα, εστιάζουμε υπερβολικά στην οικογένειά μας, ενώ η σχέση μας με τον σύντροφό μας δεν μας απασχολεί, ή δίνουμε προτεραιότητα στα οικονομικά μας έναντι της πνευματικής μας ανάπτυξης.
Και όμως, αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματική βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό μας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων στρες.
Για να έχουμε μια πιο ικανοποιητική ύπαρξη και να πετύχουμε τους στόχους της ζωής μας, πρέπει να ανακτήσουμε την ισορροπία.
Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα βελτιώσει τη συνολική ευημερία μας εντοπίζοντας και ευθυγραμμίζοντας τις πολλές πτυχές - οικογένεια, φίλους, υγεία, εργασιακό περιβάλλον και πνεύμα - της ζωής μας (Byrne, 2005).
Η αρχική ιδέα πίσω από τον Κύκλο της Ζωής προήλθε από τον πρωτοπόρο της βιομηχανίας Paul J. Meyer τη δεκαετία του 1960 για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.
Η συγκεκριμένη άσκηση υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία εξισορροπώντας παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική ευημερία, ενώ εντοπίζει τομείς της ζωής όπου απαιτείται υποστήριξη, καθοδήγηση και επιπλέον εστίαση.
Αναφορές
Byrne, U. (2005). Wheel of life. Business Information Review, 22(2), 123–130.
Eakman, A. M. (2016). A subjectively-based definition of life balance using personal meaning in occupation. Journal of Occupational Science, 23(1), 108–127.
Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2018). Self-determination theory: Basic psychological needs in motivation, development, and wellness. Guilford Press.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Μέσα από αυτή τη μέθοδο/δράση, επιτυγχάνονται τα εξής οφέλη:
- Οι συμμετέχοντες αποκτούν μια εικόνα για το εάν η ζωή τους είναι σε ισορροπία ή όχι
- Οι συμμετέχοντες εντοπίζουν μεμονωμένους τομείς της ζωής τους που είτε καλύπτουν τις ανάγκες τους και τους κάνουν ευτυχισμένους είτε τους αφήνουν δυσαρεστημένους
- Οι συμμετέχοντες εντοπίζουν τομείς που χρειάζονται υποστήριξη και βελτίωση για την επίτευξη των στόχων ζωής τους
- Οι συμμετέχοντες ξεκινούν μια διαδικασία καθορισμού στόχων, αλλά παράλληλα αποκτούν γνώσεις για τομείς της ζωής τους που τους προκαλούν δυσκολία.
Περιγραφή σε ξεκάθαρα βήματα
Βήμα 1
Κάθε συμμετέχων παίρνει ένα κομμάτι χαρτί, σχεδιάζει έναν κύκλο και τον χωρίζει σε 8 φέτες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό τομέα της ζωής του. Ωστόσο, κανενός ανθρώπου η ζωή δεν είναι ακριβώς ίδια με τη ζωή κάποιου άλλου και ως εκ τούτου, είναι πιθανό διαφορετικές κατηγορίες να περιλαμβάνονται στον Κύκλο της Ζωής για διαφορετικά άτομα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι κατηγορίες που επιλέγουν να συμπεριλάβουν να παρέχουν μια ακριβή αναπαράσταση των σημαντικών τομέων της ζωής τους που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν μια συνολική ισορροπία ζωής. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές κοινές κατηγορίες για όλους τους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα: προσωπική ανάπτυξη, αισθηματικά, οικογένεια και φίλοι, υγεία, οικονομικά, επιχειρήσεις και καριέρα, απόλαυση ζωής, κοινωνική συνεισφορά.
Βήμα 2
Λαμβάνοντας το κέντρο του κύκλου ως 0 και το εξωτερικό άκρο ως 10, κάθε συμμετέχων δηλώνει το επίπεδο ικανοποίησής του σε κάθε περιοχή (0 είναι το χειρότερο/10 είναι το καλύτερο) σχεδιάζοντας μια ευθεία ή καμπύλη γραμμή για να δημιουργήσει μια νέα εξωτερική άκρη.
Βήμα 3
Η νέα αυτή περίμετρος του κύκλου αντιπροσωπεύει τον τρέχοντα «Κύκλο της Ζωής» του εκάστοτε συμμετέχοντος.
Ο κύκλος της ζωής σας φαίνεται και είναι ισορροπημένος ή είναι μια ανώμαλη διαδρομή;
Ο εκπαιδευτής κάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις για να ανοίξει μια συζήτηση:
- Όταν κοιτάτε το σχήμα του κύκλου, πώς αισθάνεστε;
- Πώς θα θέλατε να αλλάξετε το σχήμα του εσωτερικού κύκλου;
- Τι σας εκπλήσσει περισσότερο;
- Πώς θα νιώθατε αν είχατε μια βαθμολογία 10 στους επιμέρους τομείς του κύκλου;
- Ποια κατηγορία θα θέλατε να βελτιώσετε περισσότερο;
- Με ποια κατηγορία θα θέλατε να ξεκινήσετε;
- Προς το παρόν, πώς διαχειρίζεστε τον κάθε τομέα;
- Τί χρειάζεστε για να βελτιώσετε τη βαθμολογία σε κάθε τομέα;
- Ποια μικρά βήματα θα μπορούσατε να κάνετε ώστε να πετύχετε τους στόχους σας;
- Θα μπορούσε μια μεμονωμένη δράση να βελτιώσει περισσότερους από έναν τομείς;
Βήμα 4
Ποιο θα ήταν το ιδανικό επίπεδο ικανοποίησης για εσάς σε κάθε τομέα της ζωής σας;
Ιδανικά, όλοι θα ήθελαν να έχουν όλα τα τμήματα ομοιόμορφα σκορ, πάνω από το 7 και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 10. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές μπορεί να χρειάζονται περισσότερη προσοχή και εστίαση από άλλες. Αναπόφευκτα κάθε συμμετέχων θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά και να κάνει επιλογές και συμβιβασμούς, καθώς ο χρόνος και η ενέργειά του δεν είναι απεριόριστες.
Βήμα 5
Με βάση την τρέχουσα αλλά και την ιδανική ισορροπία ζωής, κάθε συμμετέχων πρέπει να αποφασίσει σε ποιον από τους 8 τομείς θα ήθελε να κάνει αλλαγές/βελτιώσεις. Στη συνέχεια επιλέγει 3 τομείς και χρησιμοποιεί τους παρακάτω πίνακες για να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει αλλαγές/βελτιώσεις.
|
Τομέας Ένα- |
Τομέας Δύο- |
Τομέας Τρία- |
Βήμα 1: Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα; |
|
|
|
Βήμα 2: Τι λείπει σε αυτό τον τομέα; |
|
|
|
Βήμα 3: Τι θα θέλατε να αλλάξετε; |
|
|
|
Βήμα 4: Τι εμποδίζει αυτό να συμβεί; |
|
|
|
Βήμα 5: Ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτόν τον τομέα; (Δοκιμάστε να μετατρέψετε την απάντησή σας από το βήμα 2 σε θετική δήλωση) |
|
|
|
Τι θα αρχίσω να κάνω για να ανακτήσω την ισορροπία στη ζωή μου |
Τι θα σταματήσω να κάνω, σε τι θα δώσω εκ νέου προτεραιότητα |
|
|
|
|
|
|
Κατά τον προσδιορισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν:
- Προσδιορίστε μια δραστηριότητα για κάθε τομέα που όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει το επίπεδο ικανοποίησής σας στο συγκεκριμένο τομέα
- Όταν η ενέργεια είναι σε πιο εκτεταμένη περίοδο ή είναι σχετικά μεγάλη και περίπλοκη, ορίστε έναν στόχο – ιδανικά έναν στόχο που είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος, σχετικός, και χρονικά συγκεκριμένος
- Κάθε ενέργεια, αφού ολοκληρωθεί, θα πρέπει να προσθέτει στο γενικό στόχο να βελτιώσετε την ισορροπία της ζωής σας.
Βήμα 6
Κάθε συμμετέχων σχεδιάζει τη μελλοντική ιδανική αυτοπροσωπογραφία του, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων των στοιχείων που ο ίδιος αισθάνεται ότι θα κάνουν τη ζωή του ισορροπημένη και ολοκληρωμένη. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας δεν είναι να δημιουργήσει ένα τέλειο έργο τέχνης, αλλά να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να οπτικοποιήσει τους στόχους και τον τελικό προορισμό του.
Όνομα του καλλιτέχνη
Σπύρος Καρράς
Ιστοσελίδα
https://www.artoopaspartoo.gr/
Σύνδεσμοι
artsoot@gmail.com
Περιγραφή του προτείνοντος την άσκηση και των προσφορών του/της
Ο Σπύρος Καρράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος. Έχει πτυχίο μουσικής και πτυχίο σόλο πιάνου. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος πιάνου ενώ σε συνεργασία με μουσικά σύνολα, έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα.
Το κουκλοθέατρο ήταν το όνειρο και ο στόχος του από την παιδική του ηλικία. Από πολύ μικρός φτιάχνει χειροποίητες κούκλες και κουκλοθεατρικές παραστάσεις. Διδάχθηκε κατασκευή κουκλοθέατρου και εμψύχωση κούκλας από επαγγελματίες δασκάλους κουκλοθέατρου, καθώς συμμετείχε σε σεμινάρια και εργαστήρια ειδικών τεχνικών κατασκευής κουκλοθεάτρου, ζωγραφικής προσώπου και φιγούρων, κατασκευής θεατρικής μάσκας, αφήγησης παραμυθιών, ενώ παράλληλα έλαβε θεωρητική εκπαίδευση στο κουκλοθέατρο.
Για πάνω από μια δεκαετία ασχολείται αποκλειστικά και επαγγελματικά με τη δημιουργία και παρουσίαση κουκλοθεατρικών παραστάσεων, ενώ από το 2009 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ArtooPaspartoo και μαζί με τη Σταυριάνα Κουσκουβελάκου δημιουργούν και παρουσιάζουν κουκλοθεατρικές παραστάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, θέατρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λπ.
Ο καλλιτέχνης προσφέρει το εργαστήριο κατόπιν αιτήματος και όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον καλλιτέχνη.
Κατηγορία
Παραστατικές Τέχνες, Μουσική, Δημιουργική γραφή
Γλώσσα
Ελληνικά
Εικόνα καλλιτέχνη
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -