Η κενή καρέκλα (Wisefour-02-EL)

Περιγραφή

Αυτό το σεμινάριο είναι μια παραλλαγή της τεχνικής της «κενής καρέκλας» που προέρχεται από τη θεραπεία Gestalt. Ο συμμετέχων διεξάγει έναν συναισθηματικό διάλογο με κάποια πτυχή του εαυτού του ή με κάποιο σημαντικό άτομο (π.χ. έναν γονέα), που φαντάζεται ότι κάθεται σε μια άδεια καρέκλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Στη συνέχεια, ο συμμετέχων αλλάζει καρέκλες και αναλαμβάνει το ρόλο αυτής της πτυχής ή αυτού του άλλου ατόμου. Αυτή η τεχνική μερικές φορές αναφέρεται και ως τεχνική ‘των δύο καρεκλών’. Στη συγκεκριμένη παραλλαγή, η καρέκλα δεν είναι άδεια. Στην αρχή, ο εκπαιδευτής ζητά από τον συμμετέχοντα να σχεδιάσει μια εικόνα του άλλου ατόμου, να την τοποθετήσει στην καρέκλα και να του απευθυνθεί.

  • Επικέντρωση σε
  • Πνευματική διεύρυνση
  • Αυτογνωσία
  • Αυτοέκφραση
  • Ημέρες
  • 1
  • Τύπος
  • Με καθοδήγηση
  • Μέγεθος ομάδας
  • Μεμονωμένα άτομα
  • Διάρκεια
  • 31-60 λεπτά
  • Εκτέλεση άσκησης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Εκπαιδευτικό πεδίο
  • Τόνωση Ανθεκτικότητας
  • Οριζόντιες Δεξιότητες
  • Επάρκεια / Επιδεξιότητα
  • Ικανότητα σύλληψης, ανάπτυξης και υλοποίησης μιας ιδέας
  • Ψυχραιμία/συναισθηματική ρύθμιση
  • Επίλυση προβλήματος
  • Αυτο-παρακίνηση και επιμονή
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Τίτλος

Η κενή καρέκλα

Μέθοδος

Ατομική εργασία, καθοδήγηση

Υλικά

  • 2 καρέκλες
  • Υλικά ζωγραφικής (χαρτί, μαρκαδόροι, χρωματιστά μολύβια, κτλ.)

Προετοιμασία

2 καρέκλες τοποθετούνται η μία απέναντι από την άλλη

Χρόνος προετοιμασίας

Δεν απαιτείται προετοιμασία.

Συμβουλές για την εκτέλεση της άσκησης

Στην τεχνική της κενής καρέκλας, ο εκπαιδευτής λειτουργεί ως παρατηρητής. Είναι σημαντικό να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη δυναμική που λαμβάνει χώρα μεταξύ των πολλαπλών ρόλων του συμμετέχοντος και να επιστήσει την προσοχή σε αυτή. Συχνά ο συμμετέχων ασχολείται περισσότερο με τη ‘βιωματική καρέκλα’ και πιο μηχανικά ή επιφανειακά με την ‘άλλη καρέκλα’. Ωστόσο, ιδανικά, καθώς προχωρά η άσκηση, ο συμμετέχων θα συντονιστεί με την ‘άλλη καρέκλα’, διευκολύνοντας τη βαθύτερη αναγνώριση και των δύο πλευρών και οδηγώντας τελικά σε μια πιο «επιθυμητή» θέση που θα λάβει ενώ βρίσκεται στην άλλη καρέκλα. Για το λόγο αυτό, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αλλαγές που πραγματοποιούνται στην άλλη καρέκλα.

Σύμφωνα με τον Greenberg (1979) ο ρόλος του εκπαιδευτή στην τεχνική της άδειας καρέκλας είναι πολύ σημαντικός. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει:

  1. Να διατηρεί το όριο επαφής, πράγμα που σημαίνει να βεβαιωθεί ότι τα δύο μέρη είναι ευδιάκριτα χωριστά και ότι μπορούν να επικοινωνήσουν.
  2. Να ενθαρρύνει τον συμμετέχοντα να αποφεύγει την αποφυγή και να αναλάβει την ευθύνη μέσω της χρήσης δηλώσεων σε πρώτο ενικό πρόσωπο «εγώ».
  3. Να παρατηρεί τον συμμετέχοντα και να τον ενημερώνει για το τι κάνει ή λέει και να τον ενθαρρύνει να «μείνει με» αυτό που νιώθει.
  4. Να ενθαρρύνει τον συμμετέχοντα να τονίζει τις βασικές χειρονομίες ή τη γλώσσα μέσω της υπερβολής.
  5. Να ενθαρρύνει τον συμμετέχοντα να είναι πολύ συγκεκριμένος όταν εκφράζει τόσο το περιεχόμενο όσο και τη διαδικασία των συναισθημάτων του.

Πηγές/Αναφορές

Η τεχνική της κενής καρέκλας είναι μια βασική μέθοδος που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Gestalt.

Gestalt: Ένα οργανωμένο σύνολο που γίνεται αντιληπτό ως κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του.

Η θεραπεία Gestalt εστιάζει στο άτομο ως σύνολο, συνδεδεμένο με το περιβάλλον, τις σχέσεις και τις εμπειρίες του. Δίνεται έμφαση στο εδώ και τώρα, παρά στο τι ήταν, θα μπορούσε να είναι ή θα έπρεπε να είναι. Ο στόχος της θεραπείας Gestalt είναι να βοηθήσει τα άτομα να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν. Στη συνέχεια, τους βοηθά να δουν πώς μπορούν να αλλάξουν, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να αποδέχονται και να εκτιμούν τον εαυτό τους.

 

Αναφορές

Conoley, C., Conoley, J., McConnell, J. and Kimzey, C., 1983. The effect of the ABCs of Rational Emotive Therapy and the empty-chair technique of Gestalt Therapy on anger reduction. Psychotherapy: Theory, Research & Practice, 20(1), pp.112-117.

Jackson, G., 2006. The empty chair. International Journal of Clinical Practice, 60(12), pp.1519-1519.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Μέσα από αυτή τη μέθοδο/δράση επιτυγχάνονται τα εξής οφέλη:

  • Οι συμμετέχοντες απομακρύνονται από το να μιλούν για κάτι που σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον και το βιώνουν πραγματικά από πρώτο χέρι στο παρόν
  • Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την εμπειρία των συναισθημάτων τους και προχωρούν πέρα ​​από τις γνωστικές, λεκτικές και αφηρημένες σφαίρες στο βιωματικό
  • Αντιμετώπιση κάποιας μορφής εσωτερικής σύγκρουσης ή διχασμού

Περιγραφή σε ξεκάθαρα βήματα

Βήμα 1:

Ο συμμετέχων ορίζει πρώτα το άτομο με το οποίο θέλει να κάνει διάλογο. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ακόμα και ο ίδιος! Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτή, σχεδιάζει ένα πορτρέτο αυτού του ατόμου. Το θέμα εδώ δεν είναι η δημιουργία ενός τέλειου έργου τέχνης, αλλά η έκφραση των συναισθημάτων του συμμετέχοντος προς αυτό το άτομο και η οπτικοποίησή τους στο χαρτί.

Βήμα 2:

Ο συμμετέχων κάθεται απέναντι από μια άδεια καρέκλα. Στην καρέκλα, απεικονίζει ένα άτομο με το οποίο βιώνει σύγκρουση, ή μπορεί να φανταστεί ένα μέρος του εαυτού του. Μετά, μιλάει στην άδεια καρέκλα. Εξηγεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις του και τη δική του κατανόηση της κατάστασης.

Βήμα 3:

Αφού μοιραστεί τη δική του πλευρά των πραγμάτων, μετακινείται στην άλλη καρέκλα. Στη συνέχεια, απαντά σε αυτό που μόλις είπε, από τη σκοπιά αυτού του ατόμου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του. Μπορεί να κινείται μπρος-πίσω ανάμεσα στις καρέκλες πολλές φορές για να συνεχίσει τον διάλογο.

Εν τω μεταξύ, ο εκπαιδευτής διερευνά αυτήν την επικοινωνία με ερωτήσεις καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.

Όνομα του καλλιτέχνη

Stauriana Kouskouvelakou

Ιστοσελίδα

https://www.artoopaspartoo.gr/

Σύνδεσμοι

artsoot@gmail.com

Περιγραφή του προτείνοντος την άσκηση και των προσφορών του/της

Η Σταυριάνα Κουσκουβελάκου σπούδασε θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Παρακολούθησε σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής, θεατρικού αυτοσχεδιασμού, τεχνικής Alexander, Commedia dell'Arte, θεατρικής υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Έχει εργαστεί στο θέατρο αρκετά χρόνια και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Παρακολουθώντας μία κουκλοθεατρική παράσταση, γνώρισε και ερωτεύτηκε το κουκλοθέατρο. Διδάχτηκε πώς να φτιάχνει και να εμψυχώνει μια κούκλα από επαγγελματίες δασκάλους κουκλοθέατρου, καθώς συμμετείχε σε σεμινάρια και εργαστήρια για ειδικές τεχνικές κατασκευής κουκλοθεάτρου, κατασκευή κούκλας σε νήμα, τεχνική μαύρου θεάτρου, φωτισμό παραστάσεων κ.λπ. Για πάνω από μια δεκαετία, ασχολείται με το κουκλοθέατρο, έχει συνεργαστεί με επαγγελματικούς θιάσους, ενώ από το 2009 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ArtooPaspartoo και μαζί με τον Σπύρο Καρρά δημιουργούν παιδικές κουκλοθεατρικές παραστάσεις.

Η καλλιτέχνης προσφέρει το εργαστήριο κατόπιν αιτήματος και όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την καλλιτέχνη.

Κατηγορία

Παραστατικές Τέχνες

Γλώσσα

Ελληνικά

Εικόνα καλλιτέχνη

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -