Κύκλος επιρροής (Wisefour-08-EL)
«Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις».– Jon Kabat-Zinn, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Το να εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε μπορεί να μας αποτρέψει από το να αισθανόμαστε πιεσμένοι και ανίσχυροι να ανταπεξέλθουμε. Η άσκηση αυτή αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης χρόνου και άγχους και προσδιορίζει τρία στάδια αντιμετώπισης των προκλήσεων της καθημερινότητάς μας.
Λιγότερα«Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις».– Jon Kabat-Zinn, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Το να εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε μπορεί να μας αποτρέψει από το να αισθανόμαστε πιεσμένοι και ανίσχυροι να ανταπεξέλθουμε. Η άσκηση αυτή αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης χρόνου και άγχους και προσδιορίζει τρία στάδια αντιμετώπισης των προκλήσεων της καθημερινότητάς μας.
«Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις».– Jon Kabat-Zinn, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Το να εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε μπορεί να μας αποτρέψει από το να αισθανόμαστε πιεσμένοι και ανίσχυροι να ανταπεξέλθουμε. Η άσκηση αυτή αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης χρόνου και άγχους και προσδιορίζει τρία στάδια αντιμετώπισης των προκλήσεων της καθημερινότητάς μας.
- Επικέντρωση σε
- Αυτοαποτελεσματικότητα
- Εργασιακή ηθική
- Ημέρες
- 1
- Τύπος
- Αυτοδιδασκαλία
- Με καθοδήγηση
- Μέγεθος ομάδας
- Μεμονωμένα άτομα
- Διάρκεια
- 31-60 λεπτά
- Εκτέλεση άσκησης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
- Διαδικτυακά
- Εκπαιδευτικό πεδίο
- Ανάπτυξη Δημιουργικότητα
- Τόνωση Ανθεκτικότητας
- Οριζόντιες Δεξιότητες
- Επάρκεια / Επιδεξιότητα
- Επίλυση προβλήματος
- Αυτο-παρακίνηση και επιμονή

Τίτλος
Κύκλος επιρροής
Μέθοδος
Ατομική εργασία
Υλικά
- Γραφική Ύλη (χαρτί, μαρκαδόροι, χρωματιστά μολύβια κ.λπ.)
Προετοιμασία
Δεν απαιτείται σημαντική προετοιμασία. Μόνο να έχετε διαθέσιμα τα απαραίτητα υλικά.
Χρόνος προετοιμασίας
Ο χρόνος προετοιμασίας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Συμβουλές για την εκτέλεση της άσκησης
Αυτή η άσκηση δεν απαιτεί τη συμμετοχή εκπαιδευτή.
Πηγές/Αναφορές
Ο Stephen Covey εισήγαγε την έννοια του Κύκλου Επιρροής και του Κύκλου Ανησυχίας στο βιβλίο του «The Seven Habits of Highly Effective People».
Ο Κύκλος Επιρροής βοηθά τους ανθρώπους να διαχωρίσουν εύκολα αυτό που μπορούν να ελέγξουν από αυτό που δεν μπορούν. Μέσα σε λίγα λεπτά, ένα άτομο μπορεί να πάρει μια καλή ιδέα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο του πιο αποτελεσματικά.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Μέσα από αυτή τη μέθοδο/δράση επιτυγχάνονται τα εξής οφέλη:
- Προσδιορίζετε πράγματα που μπορείτε να επηρεάσετε
- Αντιμετωπίζετε τους φόβους σας
- Γίνεστε πιο ανθεκτικοί
- Μαθαίνετε να βάζετε προτεραιότητες
- Μάθετε να είστε προνοητικοί
- Αντιμετωπίζετε καλύτερα τα άγχη σας
- Επικοινωνείτε καλύτερα με τους άλλους
- Αυξάνετε την παραγωγικότητά σας
- Νιώθετε ενδυναμωμένοι
- Παίρνετε ανακούφιση και μειώνετε το άγχος σας καθώς αναγνωρίζετε και δεν ασχολείστε με τα ζητήματα που είναι εκτός ελέγχου σας
Περιγραφή σε ξεκάθαρα βήματα
Βήμα 1: Αναλογιστείτε την κατάσταση
Αναλογιστείτε την κατάσταση που σας προκαλεί πίεση/άγχος (π.χ. ένα νέο έργο που έχετε αναλάβει, κάποια άλλη σημαντική αλλαγή/πρόκληση), χωρίστε την σε μικρότερα μέρη, κάνοντας μια σύντομη λίστα ή σχεδιάζοντας/ζωγραφίζοντας τις ανησυχίες σας. Σε αυτό το σημείο, ο καλλιτέχνης προτείνει να σχεδιάσετε/ζωγραφίσετε καλύτερα την κατάσταση και τα συναισθήματα που σας προκαλεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα μαρκαδόρων ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική προτιμάτε. Το θέμα εδώ δεν είναι να δημιουργήσετε ένα τέλειο έργο τέχνης αλλά να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να οραματιστείτε τις ανησυχίες σας και μέσω αυτής της διαδικασίας να κατανοήσετε καλύτερα τη σύνδεση του ίδιου του γεγονότος με τον τρόπο που σας κάνει να αισθάνεστε.
Βήμα 2: Σχεδιάστε τον Κύκλο Επιρροής σας
Σχεδιάστε το δικό σας σετ 3 κύκλων (ή ένα άλλο γραφικό π.χ. έναν πίνακα με 3 στήλες). Εξετάζοντας την κατάσταση/τις ανησυχίες σας, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως οι παρακάτω, για να σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τους κύκλους/στήλες με πράγματα που έχετε στον έλεγχό σας (κύκλος 1), πράγματα που μπορείτε να επηρεάσετε (κύκλος 2) και πράγματα εκτός του ελέγχου σας (κύκλος 3) (τι πρέπει να αποδεχτείτε).
- Ελέγξτε τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε
Αυτό αφορά εσάς – το μόνο πράγμα στη ζωή που έχετε τον έλεγχο. Εκεί θα πρέπει να εστιάσετε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές σας. Πρόκειται για την αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχό σας. Αλλαγές, προκλήσεις και προβλήματα μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Επομένως, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Αυτά τα πράγματα είναι η στάση, οι αντιδράσεις, η συμπεριφορά σας, τα συναισθήματα, και οι αποφάσεις που παίρνετε ως απάντηση σε μια αλλαγή ή ένα πρόβλημα.
Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
- Ποια είναι τα θέματα ή τα στοιχεία της κατάστασης που μπορώ να ελέγξω;
- Τι έλεγχο έχω πάνω σε αυτό; Έχω άμεσο έλεγχο, έμμεσο έλεγχο (επιρροή) ή είναι εκτός ελέγχου μου;
- Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
- Με αφορά αυτό το πρόβλημα;
- Επηρεάστε αυτό που μπορείτε να επηρεάσετε
Αυτός είναι ο τομέας επιρροής, στον οποίο πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Το να έχετε ένα καλό επίπεδο επιρροής θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο και να επηρεάσετε την έκβαση μιας κατάστασης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επεκτείνετε την προσωπική σας επιρροή π.χ. μέσω της δικτύωσης και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας/ικανοτήτων, με το να μοιράζεστε τις ιδέες/εμπειρίες σας, ενισχύοντας τις δεξιότητές σας σε τομείς όπως η διαπραγμάτευση, κτλ. Όλα αυτά είναι χρήσιμα εργαλεία για να μάθετε τι κάνει τους άλλους να ξεχωρίζουν και πώς μπορείτε να τους επηρεάσετε. Στη συνέχεια, όταν προκύψει μια δύσκολη κατάσταση, η γνώμη και οι συμβουλές σας θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και η εμπιστοσύνη που έχουν οι άλλοι σε εσάς θα μπορούσε να τους παρακινήσει να αποδεχτούν τις ιδέες ή τις λύσεις σας.
Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
- Ποια είναι τα στοιχεία που δεν μπορώ να ελέγξω αλλά μπορώ να επηρεάσω;
- Τι επιρροή έχω;
- Αν έχω επιρροή, πόση; (ποσοστό από 1-10: 1 χωρίς επιρροή, 10 πολύ υψηλή επιρροή)
- Εάν έχω άμεσο έλεγχο, τι ενέργειες μπορώ να κάνω;
- Εάν έχω έμμεσο έλεγχο, ποιος έχει επιρροή σε αυτήν την κατάσταση; Σε ποιον μπορώ να μιλήσω και ποιος μπορεί να με υποστηρίξει;
- Πόσο χρόνο, ενέργεια, χρήματα ή άλλους πόρους έχει νόημα να αφιερώσω στην προσπάθειά μου να επηρεάσω αυτό το άτομο ή την κατάσταση;
- Εάν δεν έχω έλεγχο, τι μπορώ να κάνω στον Κύκλο Ελέγχου μου που θα με βοηθήσει να αποδεχτώ αυτό που είναι;
Εάν η επιρροή σας είναι μικρότερη από "5", εστιάστε στην αποδοχή. Εάν η επιρροή σας είναι μεγαλύτερη από το "5", έχετε πραγματικά τόση επιρροή όσο νομίζετε; Ποια είναι τα στοιχεία;
- Αποδεχτείτε – αλλά Διαχειριστείτε – αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να επηρεάσετε
Αυτός είναι ο τομέας όπου λαμβάνονται αποφάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε άμεσα. Η αλλαγή είναι συνεχής και θα πρέπει να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο και την ενέργεια που ξοδεύετε ανησυχώντας για πράγματα που δεν ελέγχετε. Αν και δεν μπορείτε πάντα να ελέγξετε το «τι» συμβαίνει, μπορείτε να ελέγξετε το «πώς» προσεγγίζετε αυτές τις αλλαγές. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να στηρίξετε τον εαυτό σας και να εντοπίσετε τι μπορείτε να επηρεάσετε. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεστε από το «Έξω» (ανησυχία) και διευρύνετε την «Επιρροή» και τον «Έλεγχο» σας. Μέσω προσεγγίσεων όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας, η επίγνωση, και η δημιουργία δικτύων υποστήριξης, θα οδηγηθείτε προς έναν προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων, ο οποίος θα σας επιτρέπει να θέτετε προτεραιότητες και να λαμβάνετε πρακτικές αποφάσεις.
Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
- Ποια είναι τα πράγματα που δεν μπορώ ούτε να ελέγξω ούτε να επηρεάσω και που απαιτούν να προσαρμοστώ ανάλογα;
- Ποιες προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης μπορώ να αναπτύξω ή να αξιοποιήσω για να με βοηθήσουν;
Βήμα 3: Πώς θα εφαρμόσετε αυτή τη γνώση;
Ίσως θελήσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Πού περνάω αυτήν τη στιγμή τον περισσότερο χρόνο μου – στον κύκλο της ανησυχίας (εκτός) ή της επιρροής;
- Είμαι επί του παρόντος τόσο αποτελεσματικός στη ζωή μου όσο θα μπορούσα;
- Ποιες στρατηγικές ή εργαλεία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να με βοηθήσουν να κάνω αλλαγές στη ζωή μου;
Όνομα του καλλιτέχνη
Ελένη Παπαδοπούλου
Περιγραφή του προτείνοντος την άσκηση και των προσφορών του/της
Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι ζωγράφος, καθηγήτρια Εικαστικών, σχεδιάστρια-εμψυχώτρια καλλιτεχνικών προγραμμάτων, με πολυετή εμπειρία, ποικίλο καλλιτεχνικό έργο, και αναγνωρισμένη διδακτική ικανότητα. Σπούδασε Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Ζωγραφική, Κεραμική και Ελληνικό Πολιτισμό, γράφει και αφηγείται παραμύθια, εικονογραφεί βιβλία, σχεδιάζει και κατασκευάζει σκηνικά και αντικείμενα για θεατρικές παραστάσεις, ενώ αυτή τη στιγμή εκπονεί τη διατριβή της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στο Εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση” της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κατηγορία
Εικαστικές Τέχνες
Γλώσσα
Ελληνικά
Εικόνα καλλιτέχνη
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -